Gemeente veurne

Historisch Veurne

Historisch Veurne, theaterwandelingen

De 4de editie van Historisch Veurne op zaterdag 14 april 2018 stond dit jaar volledig in het teken van 'Artistieke Rijkdommen'.

Veurne is een pittoreske stad waar, in het verleden, kunstenaars inspiratie vonden. Sommige waren zelf Veurnaars, maar anderen werden gewoon aangetrokken door de schoonheid van de stad. Ze verbleven hier voor een bepaalde tijd, ze kwamen meermaals terug of ze besloten hier hun leven verder te zetten.

Tijdens Historisch Veurne boden wij diverse activiteiten aan:

Tijdens de theaterwandelingen kwam je terecht bij kunstenaars die in het verleden inspiratie haalden uit de stad. Personages als Paul Delvaux, Vigor Boucquet, Rainer Maria Rilke en Joe English vertellen elk hun verhaal. Opnieuw mochten we opnieuw een topcast voorstellen met o.a. Joren Seldeslachts, Wim Danckaert, Jonas Van Thielen, Kobe Chielens ... . Regisseur van dienst was Sofie Pijlijser.

Wie is Paul Delvaux?
Paul Delvaux, één van de grootste Belgische kunstenaars uit de vorige eeuw, werd tijdens zijn vele verblijven aan de kust verliefd op onze stad. In de zomer van 1971 komt hij hier dan ook definitief wonen met zijn vrouw Anne-Marie De Martelaere, ook wel 'Tam' genoemd. In 1978 wordt hij ere-burger van onze stad.

 

 

             Paul Delvaux    

             

             Vigor Boucquet

Wie is Vigor Boucquet?
Vigor Boucquet werd in 1618/19 in Veurne geboren. De schilder leverde een omvangrijk oeuvre af dat hem naast artistieke erkenning ook een grote welstand bezorgde. Vigor Boucquet wordt geroemd als portrettist. Één van de portretten die hem worden toegeschreven, ‘De Vaandrig’ (een Spaanse Vaandeldrager), is te bewonderen in de permanente tentoonstelling van het Louvre te Parijs.

 

Wie is Rainer Maria Rilke?
Rainer Maria Rilke (1875-1926) wordt samen met Goethe, Hölderlin en Heine beschouwd als een van de grootste dichters van de Duitse literatuur. In 1906 bezoekt hij Vlaanderen en logeert een tijdje in ‘Die Nobele Rose’ te Veurne. Tijdens zijn verblijf schrijft hij enkele gedichten over de stad waaronder ‘Der Turm’ en ‘Der Platz’.

 

               Rainer Maria Rilke
             Joe English

Wie is Joe English?
Geboren in 1882 te Brugge ontpopt Joe English tot een talentvolle kunstenaar. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt hij gemobiliseerd door het Belgische Leger. In 1915 komt hij terecht in Veurne onder de vleugels van dokter Frans Daels in het Bisschoppelijk College. Als lid van de Section Artistique van het Belgisch leger schildert hij onze getroffen stad en zijn omgeving.

 

 

Ticket theaterwandeling Volwassene: €14
Ticket theaterwandeling Kind (6 - 12 jaar): €7

Start theaterwandelingen: 10u, 11u30, 14u, 15u30, 17u, 18u30
Duur van een theaterwandeling: 60 minuten

Naast de theaterwandelingen was er nog heel wat meer te beleven tijdens Historisch Veurne:

Parc du Tertre
Ons stadspark werd voor één dag omgevormd tot een sfeervol ‘Parc du Tertre’. We waanden ons even in de Franse hoofdstad, Parijs, tussen kunstenaars op de heerlijke tonen van de accordeon en Franse chansons.     

Muzikaal programma:

11u30 - 12u30: Patrick Cardoen (accordeon)
12u45 - 13u45: Taisa (accordeon & viool)
14u00 - 15u00: Les Invités (Zang,
                         accordeon, contrabas)
15u15 - 16u15: Joachim Gys (Zang,
                         accordeon)
16u30 - 17u30: Johan Vandecaveye
                        (accordeon)
18u30 - 19u30: Veurns Vocaal Enemble
                        (Koor met Franse chansons)

Aanwezige kunstverenigingen/kunstenaars:

- Zonnebeeldjes
- Zonnepalet
- Pictores
- Sabine van Eynde
- Lydia Modrow
- ... (inschrijvingen lopen nog)  

             

 

                   

Tijdelijke tentoonstelling ‘Veurne! Laatste halte van Joe English’
In het belevingscentrum opende op zaterdag 14 april een gloednieuwe tijdelijke tentoonstelling over één van de meest gekende frontschilders uit de Eerste Wereldoorlog. Ontdek het oeuvre van de kunstenaar zijn laatste 3 levensjaren die hij doorbracht in onze stad.

                                          

Breng een bezoek aan één van onze kunstgalerijen in de stad
Historisch Veurne mag dan wel terugblikken op de rijke geschiedenis van de stad. Ook vandaag nog blijft Veurne kunst uitademen. Het loont dan misschien ook eens de moeite om kennis te maken met onze kunstgalerijen Emergent, Galerie Hoge Bomen, Galerie Brecht Ledene, …

LCP