Gemeente veurne

Historisch Veurne

Historisch Veurne, theaterwandelingen

Op zaterdag 20 april 2019 duiken we voor de vijfde editie van Historisch Veurne  de rijke geschiedenis van het Veurnse caféleven in. Noem cafés gerust de sociale media van de twintigste eeuw: een dagelijkse standaard om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden. In elke straat waren er daarom wel één of meerdere cafeetjes te vinden. Veurne telt bij het begin van de twintigste eeuw maar liefst 123 cafés, acht brouwerijen en twee mouterijen!  

Tijdens Historisch Veurne kan je de geschiedenis van de cafés en brouwerijen op verschillende manieren ontdekken:


Theaterwandelingen

De theaterwandelingen nemen je mee doorheen de cafégeschiedenis van Veurne. Pittige discussies, smeuïge roddels en een groots nieuw project geven een inkijk op het dagelijkse leven voor de modale Veurnaar. Ook dit jaar verwelkomen we in een regie van Sophie Pijlijser een topcast met o.a.

 Sam Louwyck  Onno van Gelder Jr.  Charlotte Dewulf  Joris Goens

 

Ticket theaterwandeling volwassene: €9
Ticket theaterwandeling kind: €6

Start theaterwandelingen: 10u00, 11u30, 14u00, 15u30, 17u00 en 18u30
Duur theaterwandeling: 60 minuten

Klik hier om u in te schrijven voor de theaterwandeling.


Retrokoers 'Het criterium van de dokkerende Boeteling'

  

  

 

 

Bij het begin van de twintigste eeuw wint het koersgegeven aan populariteit. Vaak waren cafés de organisatie-, start- of aankomstplaats van de koersen en verschillende cafés richten daarom ook hun eigen veloclub op. Tijdens de koers strijden de veloclubs tegen elkaar om voor eens en altijd te besluiten wie nu eigenlijk de beste is.

 

Op 20 april dagen we iedereen met koersbenen dan ook uit om het tegen elkaar op te nemen tijdens onze retrokoers. Het parcours is er ééntje over kasseistroken en grindwegen. Je kan je favoriete renner natuurlijk ook komen aanmoedigen langs het parcours.

 

Hieronder vind je het koersprogramma.

 • 12u00-14u00: Proloog

De proloog bestaat uit een individuele tijdrit van 2,4 km door het stadscentrum van Veurne. Enkel voor deelnemers aan de retrokoers. Minimumleeftijd: 16 jaar.

 • 14u30-15u30: Kidsretrorit

De kidsretrorit bestaat uit een gezamenlijk rondje van 2,4 km voor alle -16-jarigen en hun begeleiders. De best verklede renner wint een prijs.

 • 16u30-18u00: Retrokoers

De retrokoers bestaat uit 20 rondjes van 2,4 km geheel in de stijl van toen. De winnaar wordt bepaald op basis van het klassement van de retrokoers en de proloog. Minimumleeftijd: 16 jaar.

 

Deelname aan de koers kost €5

Klik hier om je in te schrijven voor de Retrokoers.
Klik hier om je in te schrijven voor de Kidsretrokoers

Het reglement vind je onderaan deze pagina.


Voorstelling "Mannen in Geel en Groen"

Freddy Maertens en Lucien van Impe vertellen in een avondvullend programma over de overwinningen, over de nederlagen, over vallen en opstaan, over opgroeien in de jaren zestig en groot worden in de jaren zeventig.  Samen beleefden ze in diene zomer van 1976 de Tour De France als groot hoogtepunt : Lucien wint geel, Freddy groen !

Het wordt een vertelling over het leven en de koers, vol humor en heroïek.

Met de mooiste truitjes, de prachtigste beelden, de pakkendste woorden en de beste muziek, als soundtrack bij een uitmuntende carrière en diene zomer van 1976. De live muziek wordt gebracht door Klaas Tomme (gitaar, bas, zang), Jolien Deley (cello, toetsen, zang) en Roel De Bruyne (drums, gitaar, zang). 1976 was een topwielerjaar maar ook een top muziekjaar. 

Een onvergetelijke avond met twee van de beste wielrenners aller tijden, met twee grote heren. Een avond waarop zeges opnieuw gevierd worden en nederlagen opnieuw geleden worden.

De voorstelling begint om 20u00 en duurt 2x45 minuten.
Locatie: Dienstencentrum De Zonnebloem
Prijs ticket: €8/persoon

Reserveer jouw tickets via deze link


Pop Up Poowezie (Try-Outs)

In 4 café's/restaurants kan je tijdens Historisch Veurne terecht voor poëzietheater. Enkele creatievelingen brengen er gedichten 'in nuuze taale over nuuze streeke'. Meer info over locaties en timing binnenkort!


Tentoonstelling "Veurnse cafés en brouwerijen in de 20e eeuw"

Nieuwsgierig naar de anekdotes, locaties en andere bijzonderheden van de vele cafeetjes in het 20e-eeuwse Veurne? Kom tussen 12 en 22 april 2019 de verhalen ontdekken op de tijdelijke tentoonstelling Veurnse cafés en brouwerijen in de 20e eeuw in de benedenzaal van het Spaans Paviljoen.

 

Digitaal loket

 • Inschrijvingsformulier Kidsretrorit (-16 jaar)

  Formulier
 • Inschrijvingsformulier Retrokoers

  Formulier
 • Tickets Historisch Veurne 2019

  Formulier
LCP