Gemeente veurne

Historisch Veurne

Historisch Veurne, theaterwandelingen

Uitslagen van de retrokoers (proloog & koers) vind je via deze link!


Op zaterdag 20 april 2019 doken we voor de vijfde editie van Historisch Veurne de rijke geschiedenis van het Veurnse caféleven in. Het werd een knaleditie! 

Het programma kun je hieronder nog even inkijken.

Je kon de geschiedenis van de cafés en brouwerijen op verschillende manieren ontdekken:


Theaterwandelingen

De theaterwandelingen namen je mee doorheen de cafégeschiedenis van Veurne. Pittige discussies, smeuïge roddels en een groots nieuw project geven een inkijk op het dagelijkse leven voor de modale Veurnaar. Ook dit jaar verwelkomden we in een regie van Sophie Pijlijser een topcast met o.a.

 Sam Louwyck  Onno van Gelder Jr.  Charlotte Dewulf  Joris Goens

 


Retrokoers 'Het criterium van de dokkerende Boeteling'

  

  

 

 

Bij het begin van de twintigste eeuw wint het koersgegeven aan populariteit. Vaak waren cafés de organisatie-, start- of aankomstplaats van de koersen en verschillende cafés richten daarom ook hun eigen veloclub op. Tijdens de koers strijden de veloclubs tegen elkaar om voor eens en altijd te besluiten wie nu eigenlijk de beste is.

 

Op 20 april daagden we iedereen met koersbenen dan ook uit om het tegen elkaar op te nemen tijdens onze retrokoers. Het parcours was er ééntje over kasseistroken en grindwegen. Je kon je favoriete renner natuurlijk ook komen aanmoedigen langs het parcours.

 


Voorstelling "Mannen in Geel en Groen"

Freddy Maertens en Lucien van Impe vertelden in een avondvullend programma over de overwinningen, over de nederlagen, over vallen en opstaan, over opgroeien in de jaren zestig en groot worden in de jaren zeventig.  Samen beleefden ze in diene zomer van 1976 de Tour De France als groot hoogtepunt : Lucien wint geel, Freddy groen !

Het werd een vertelling over het leven en de koers, vol humor en heroïek.

Met de mooiste truitjes, de prachtigste beelden, de pakkendste woorden en de beste muziek, als soundtrack bij een uitmuntende carrière en diene zomer van 1976. De live muziek werd gebracht door Klaas Tomme (gitaar, bas, zang), Jolien Deley (cello, toetsen, zang) en Roel De Bruyne (drums, gitaar, zang). 1976 was een topwielerjaar maar ook een top muziekjaar. 

Een onvergetelijke avond met twee van de beste wielrenners aller tijden, met twee grote heren. Een avond waarop zeges opnieuw gevierd werden en nederlagen opnieuw geleden werden.

 


Pop Up Poowezie (Try-Outs)

In 4 café's/restaurants kon je tijdens Historisch Veurne terecht voor poëzietheater. Enkele creatievelingen brachten er gedichten 'in nuuze taale over nuuze streeke'.

 


Tentoonstelling "Veurnse cafés en brouwerijen in de 20e eeuw"

Voor de nieuwsgierigen onder ons naar de anekdotes, locaties en andere bijzonderheden van de vele cafeetjes in het 20e-eeuwse Veurne kon je terecht op de tijdelijke tentoonstelling Veurnse cafés en brouwerijen in de 20e eeuw in de benedenzaal van het Spaans Paviljoen.

 
LCP