Boetprocessie

Deze informatie is niet meer actueel!
In 1644 namen Sodales, gehuld in een pij en met een kruis op de schouders, deel aan een Boetprocessie die door de Veurnse Kapucijnen werd ingericht. Twee jaar later, en dat tot op vandaag, organiseert de Sodaliteit zelf deze processie die door de jaren heen gevoelig uitgebreid werd. De kern van de processie wordt gevormd door een honderdtal boetelingen die anoniem in een bruine pij met een ...

Wanneer

  • zo 28 jul 19
    van 15.30 u. tot 17.30 u.

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
Stadscentrum
adres
Grote Markt8630 Veurne

Info

In 1644 namen Sodales, gehuld in een pij en met een kruis op de schouders, deel aan een Boetprocessie die door de Veurnse Kapucijnen werd ingericht. Twee jaar later, en dat tot op vandaag, organiseert de Sodaliteit zelf deze processie die door de jaren heen gevoelig uitgebreid werd.
De kern van de processie wordt gevormd door een honderdtal boetelingen die anoniem in een bruine pij met een zwaar kruis door de straten van de stad stappen. Rond deze boetelingen heeft de processie zich ontwikkeld in een veertigtal taferelen, geïnspireerd op het Oude en Nieuwe Testament en met een bijzondere aandacht voor het Lijdensverhaal. Tijdens de processie worden nog altijd de originele oud-Vlaamse teksten geciteerd die de zin van de getoonde taferelen verduidelijken.
Ze zijn tot op vandaag ongewijzigd gebleven.
De processie dateert uit de Spaanse periode en draagt hiervan onmiskenbaar de sporen. Zo worden een tiental beeldengroepen in de processie meegedragen. De oudste beeldengroepen dateren van ca. 1700 en worden nog steeds gebruikt voor het oorspronkelijke doel, nl. het visualiseren van het Lijdensverhaal. De beeldengroepen zijn aangrijpende monumenten van volksdevotie.
De Boetprocessie is een uniek gebeuren, niet allen vanuit religieus standpunt maar ook als levend tijdsdocument over het leven en collectief bewustzijn van onze voorouders van 400 jaar geleden.

Bron: UiTinVlaanderen.be